Make your own free website on Tripod.com

Brugge
Vorige Start Terug

 

Afdeling Brugge

De op punt gezette fietskar, een grondzeil in de bunker van natuurreservaat 'De Leiemeersen' in Oostkamp, de zoogdierdia's uit de ZWG-kast, een kapot dia-apparaat, een vervang-dia-apparaat, zo'n 80 trip-traps, een zwoele najaarsnacht, een bakje Belgische streekbieren, een stuk of twee Bat-detectors en natuurlijk een enthousiaste bende JNM'ers: De ingrediŽnten voor een geslaagde Nacht-van-het-zoogdier-afdeling-Brugge. 1 onmisbaar element ontbrak echter om ervoor te zorgen dat ook de stem van de ZWG-secretaris op de nachtradio zou klinken: zo'n goeie echte ouderwetse rinkelwekker. Klaas Vaak besliste er anders over.

Naast wat maaisel afvoeren hebben we ook nog 'nuttig' werk verricht: De Bunker die bij het reservaat hoort werd ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen; d.w.z. geschikter gemaakt door middel van bakstenen die naar het voorbeeld van de bunker in Maldegem oordeelkundig werden opgehangen. De luchtverversingsgaten werden dichtgemetseld tegen de tocht, en om de luchtvochtigheid te verhogen werden wat emmers water uitgegoten, maar het moet nog eens worden nagemeten of dat wel effect heeft.

De vangst van kleine zoogdieren was eerder mager, zeker in vergelijking met het vorig weekendje, toen we nog een wezeltje vingen. Enkel wat rosse woelmuizen lieten zich vangen.

Wel hoorden we Rosse-, Dwerg- en Watervleermuis: die laatste soort is er waarschijnlijk gekomen dankzij de afgravingen die enkele grote open waterplassen creŽerden. De Rosse vleermuis jaagde rond de kerktoren van Moerbrugge.

Tijdens de eerste controle deze winter zal blijken of de lokale vleermuispopulatie de herinrichting van de bunker weet te waarderen.

Bob Vandendriessche

 

Design & maintenance by Bonx
Copyright © 2000. JNM Zoogdierenwerkgroep. All rights reserved.
Last updated on 18/11/1999