Make your own free website on Tripod.com

Kaderweekend
Vorige Start Terug Volgende

 

Kaderweekend "zomeronderzoek"

29-31 maart 1996,

Oostkerke (Damme, W-Vl)

Dit weekend richt zich speciaal tot zoogdierverantwoordelijken in de afdelingen, natuurhistorisch sekretarissen en andere afdelingsbestuursleden met interesse voor zoogdieren. Het richt zich zowel tot beginners als gevorderden in de zoogdierstudie.

De kick van een levende muis die over je hand loopt, moet je toch zeker eens meemaken.

Onze hoofdactiviteit zal bestaan uit het vangen van muizen. Hier zullen voor het eerst onze sublieme omgebouwde triptraps gebruikt worden (ze vangen 100x beter dan de gewone triptraps!). Zoals bekend moeten de muizevallen op geregelde tijdstippen gecontroleerd worden om sterfte onder de dieren te vermijden. De vallencontroles gebeuren steeds in beperkte groepjes en onder begeleiding van een ervaren ZWG'er.

We zitten bovendien op een ideale plaats: de ruige bermen van het Leopoldkanaal te Oostkerke. Volgens ingewijden komen hier ALLE soorten muizen voor, ook de zeldzame Water- en Veldspitsmuis. Ideaal dus om met muizen kennis te maken.

Programma:

29 maart 96:

vanaf 19u: aankomst kampdeelnemers

20u20: inleiding door de kampvoorzitter

20u30: Dia-voordracht: Muizen en andere Zoogdieren van BelgiŽ (door Rollin Verlinde) gevolgd door: muizen in de praktijk: vallencontrole

30 maart 96:

1u-1u30: vallencontrole

4u-4u30: vallencontrole

7u-7u30: vallencontrole

8u: ontwaken van de dag-aktieven

9u: braakbalpluizen op drie niveaus:

  1. braakbalinitiatie voor beginners (Bart Christiaens)
  2. braakbalpluizen voor de iets gevorderden: determineren van muizeschedeltjes (Stijn Vanacker)
  3. braakbalpluizen voor experts: onderscheid tussen enkele moeilijke schedelsoorten (Franky Bonne)

11u30: vallencontrole

12u: middagmaal en siŽsta

13u30: Vangtechnieken, types muizevallen (Rudi Vantorre) gevolgd door veldwerk: hoe vallen plaatsen?

15u30: vallencontrole

16u: vieruurtje

16u30: Balgen van muizen (Rudi Vantorre)

18u: avondmaal

19u: vallencontrole

19u30: Dia-voordracht: vleermuizen in West-Vlaanderen (door Paul Voet en Johan Duyck) gevolgd door: vleermuizen in de praktijk: met bat-detector op zoek naar de eerste vleermuizen langs het kanaal.

22u30-23u: vallencontrole

31 maart 96:

2u-2u30: vallencontrole

6u-6u30: vallencontrole

8u: opstaan en ontbijt

9u: Excursie door de polders en het Zeebrugse havengebied, met speciale aandacht voor zoogdieren als verkeersslachtoffer (Tim Adriaens)

Inschrijven doe je door minstens een week op voorhand 500fr. te storten op reknr. 001-2585628-72 van JNM-Kadervorming, Kortrijksepoortstraat 140, 9000 Gent met vermelding 'ZWG-weekend Oostkerke'. Wie niet ingeschreven is betaalt ter plaatse 600fr.

Je geraakt in Oostkerke door je fiets op de trein te zetten tot in Brugge. Vanaf het station fiets je rechts de Brugse ring op. Je passeert achtereenvolgens de grote invalswegen Katelijnepoort, Gentpoort, Kruispoort en Dampoort. Aan de Dampoort sla je rechts af richting Damme. Je rijdt nu gedurende 6 km langs de Damse Vaart (je rijdt dus Damme voorbij) tot de Damse Vaart 2 andere kanalen kruist (de sifon). Je steekt de 2 bruggen over en rijdt nog 500m langs de Damse Vaart tot je deze links kunt oversteken en je in Oostkerke komt. Aangezien Oostkerke slechts 7 huizen groot is, zul je het parochiezaaltje zeker vinden.

Je kunt echter alle zoekwerk vermijden door te zorgen dat je ten laatste om 19u stipt aan de voorkant van Brugge station staat. Dat zal je een Brugse inboorling opwachten die je veilig tot in Oostkerke zal loodsen.

Naast je gewone kampspeelgoed (matje, slaapzak, gamel, beker, wasgerief,...) zorg je best voor een goede zaklamp, laarzen, een loupe en een zoogdierengids.

Op het weekend zal ook de unieke ZWG-uitgeverijkist aanwezig zijn. Wie dus het unieke ZWG-T-shirt of de 'Zoogdieren van West-Europa' nog niet heeft, kan best wat extra zakgeld meebrengen.

Voor alle verdere inlichtingen: Franky Bonne (050/780791) of Bart Christiaens (050/781468). Ontvang zo de echte enige uitnodiging op deze ultieme kadervorming.

 

Design & maintenance by Bonx
Copyright © 2000. JNM Zoogdierenwerkgroep. All rights reserved.
Last updated on 18/11/1999