Make your own free website on Tripod.com

Uit de krant geknipt
Vorige Start Terug Volgende

 

Uit de krant geknipt

Eekhoorn

De Britse regering gaat zich mengen in de (overlevings)strijd tussen de grijze en de roodbruine eekhoorns. Ze willen de eerste soort met een gifcocktail te lijf gaan om het tweede ras meer overlevingskansen te gunnen. Het ministerie van landbouw verleende machtiging voor een test op het eiland Angelsey, ten noorden van Wales, waar vijftig roodbruine eekhoorns geleidelijk plaats moeten ruimen voor duizenden "verre neven", de grijze pluimstaart, een krachtiger ras.

Maar zijn sterkte is juist zijn zwakke punt. Het Engelse Bestuur van Waters en Bossen liet abris met klapdeurtjes vervaardigen, die enkel door de sterkste soort, de grijze eekhoorns, kunnen worden opengeduwd. Achter het openzwaaiende deurtje wacht hen echter vergiftigd voedsel, een mengsel dat dodelijke inwendige bloedingen veroorzaakt. En die valstrik moet voor de nagestreefde zuivering zorgen.

Bron: Het Nieuwsblad van 7/2/96

Vos doodt flamingo's van de queen

Londen - Een vos heeft alle roze flamingo's van Buckingham Palace gedood. Zes van de tropische vogels die leefden aan een meer bij de woning van koningin Elisabeth in Londen, werden doodgebeten. De zevende overleed blijkbaar van schrik.

De vos kreeg zijn kans door de strenge winter. Het water van het meer bevroor, waardoor het dier kans zag de woonplaats van de flamingo's op een eilandje in het meer te bereiken.

Een woordvoerder van het paleis zei dat de exotische vogels voorlopig niet zullen worden vervangen. "Niet voordat wij de vos te pakken hebben". Welk lot dan is weggelegd voor Reinaert, kon de woordvoerder niet zeggen. De flamigo's waren een erg populaire attractie bij tuinfeesten in het uitgestrekte domein van Buckingham Palace.

Bron: Het Volk van 5/2/96

"Liever natuurbeheer zonder geweer"

"Jagers moeten niet zeggen dat ze aan natuurbeheer doen, ze moeten zeggen dat ze graag eens met vrienden op eenden gaan schieten", meent Stefaan Van Der Auwera. Hij is voorzitter van de afdeling Leuven van de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming.

"Ik heb er begrip voor", steekt hij van wal "dat een boer eens een konijn schiet om het op te eten. Maar het ergert mij mateloos dat jagers zich opwerpen als kenners en beheerders van de natuur. Waar komt natuurbeheer op neer? Op ma‹s planten. Want daar lopen de meeste fazanten en patrijzen in rond."

"Het probleem met jagers is dus dat ze de natuur te beperkt zien. ook een jachteksamen stelt niet veel voor als het erom gaat een ekosysteem te begrijpen."

"Jagers hebben bij voorbeeld het dwangidee dat alle dieren gezond moeten zijn. Dus willen ze opruimen. Zwakke dieren moeten eruit; die worden doodgeschoten. Maar is een ekosysteem zitten ook oude en zieke dieren."

"Door oudere of zwakke dieren dood te schieten houden de jagers op sommige plaatsen het reeŽnbestand kunstmatig hoog. De overblijvend dieren zijn immers jonge en krachtige dieren, die zich sterk voortplanten. Soms zijn ze met zoveel dat ze hun biotoop belasten. Jagers zullen je dan zeggen dat ze zo het bestand gezond houden. Maar nooit is wetenschappelijk bewezen hoeveel reeŽn er moeten zijn om een gezond bestand te hebben."

"Jagers bekijken een aspekt in de natuur en dat is het wild: konijnen, hazen, fazanten en houtsnippen. Die laatste schoten ze overigens iets te entoesiast af. De rest van de fauna past niet in hun kader en die vervolgen ze dus. Een ekologisch systeem is veel omvattender. AmfibieŽn, reptielen, rottende bomen en roofdieren maken er ook een deel van uit."

"Voor jagers is die verscheidenheid een bedreiging. Ze zijn bij voorbeeld tegen te veel konijnen in de velden. Maar roofvogels die op konijnen jagen, willen ze evenmin. Dat klopt toch niet? Jagers moeten eerlijker en moediger worden en zeggen wat ze echt willen: dieren schieten."

"Natuurbeheeer is in ons versnipperd Vlaanderen nodig. Maar zonder geweer of alleszins met minder geweren. En als er dan toch eens geschoten moet worden, kunnen jachtopzieners, boswachters of landbouwers dat zelf doen. Die hele tralala van jagers met hun zogezegd nobele bedoelingen is daar bij niet nodig."

"Jagers noemen doodschieten een gebaar van eerbied voor het dier," valt Joris Menten hem bij "Stel je dat bij mensen voor: wie een beetje ziek is, gaat eraan."

 

Design & maintenance by Bonx
Copyright © 2000. JNM Zoogdierenwerkgroep. All rights reserved.
Last updated on 18/11/1999