Make your own free website on Tripod.com

Voorwoord
Start Terug Volgende

 

Hoe lang is het geleden dat je nog eens in het bos bent gaan wandelen? Toegangsverbod en vuurhaarden negerend, zul je gemerkt hebben dat het overal ritselt van het leven. Bij nader toezien zul je ongetwijfeld de rondcrossende rosse woelmuizen gezien hebben.

Beste zogers en zoogsters: 1996 is een super muizenjaar!!! De droge winter en lente hebben de natuur misschien geen goed gedaan, de muizen hebben kunnen kweken als geen andere.

Blijkbaar schommelt de activiteit van de ZWG met die van de muizen. Op alles wat we tot nog toe organiseerden, mochten we een massa geïnteresseerden begroeten en deden we prachtige waarnemingen (bv. vangst van Veldspitsmuis op het muizen-kaderweekend in Oostkerke).

Met het kampenseizoen in aantocht, kan het niet anders of 1996 wordt het zoogste jaar van de laatste decennia. Ik hoop je dan ook zeker te ontmoeten op één van de twee ZWG-kampen. Zoals je wellicht al weet, worden het geen specialistenkampen. Iedereen met een beetje interesse voor muizen, vleermuizen of andere tepelbeesten is er welkom.

Wie zich fysiek of mentaal niet in staat acht een ZWG-kamp te overleven, hoeft niet te wanhopen. Op alle JNM-kampen moet aan zoogdierstudie gedaan worden. Mocht je toevallig met één of andere excul opgescheept zitten die enkel naar motten of onkruid kijkt, dan moet je als zoogdierminnend zoogdier maar zelf het heft in eigen handen nemen. Als je geen vallen of vleermuisdetector hebt, kun je toch minstens een aantal zichtwaarnemingen en verkeersslachtoffers noteren.

Nog een woordje over deze Eliomys. Het had eigenlijk een themanummer over spitsmuizen moeten worden. Zoals je merkt gaan er inderdaad heel wat artikels over deze kleine insekteneters, maar de toevloed aan artikelen was zo groot, dat we niet anders konden of ook andere teksten opnemen. Alvast bedankt aan iedereen die de moeite deed om een artikeltje bijeen te krabbelen.

Franky Bonne, ZWG-voorzitter

 

Design & maintenance by Bonx
Copyright © 2000. JNM Zoogdierenwerkgroep. All rights reserved.
Last updated on 18/11/1999